Andries: “Bij de zorg heb ik altijd een heel goed gevoel gehad”

Sinds kort is Andries werkzaam in de thuiszorg en zit hij als student Verpleegkunde weer in de schoolbanken. Dat maakt hem een heuse zij-instromer in de zorgsector. Inclusief een behoorlijke carrièreswitch, want eerder werkte Andries jarenlang in de financiële wereld. Daar raakte hij boventallig. Andries: “Toen ben ik me gaan oriënteren op een baan in de zorg. Alleen had ik geen idee hoe ik dat moest aanpakken. Daar heeft Sterk in je werk me bij kunnen helpen.”

Andries: “Tijdens mijn begeleidingstraject naar een nieuwe baan bleek dat de zorgsector uit mijn beroepentest kwam. Dit was voor mij geen grote verrassing. Ik heb van jongs af aan al affiniteit met de zorg, dankzij de handicap van mijn moeder. Bij de zorg heb ik altijd een heel goed gevoel gehad. De enige vraag die ik had, was hoe ik het moest aanpakken.”

Terug in de schoolbanken

“Het is natuurlijk een grote stap, financieel maar ook op werkgebied. In mijn vorige baan was ik senior. Nu ben ik junior en moet ik alles weer leren. Maar het is hartstikke leuk. Ik werk nu bij Careyn in de thuiszorg. En tegelijkertijd volg ik bij het ROC in Utrecht de mbo opleiding tot Verpleegkundige, niveau 4. Om terug te zijn in de schoolbanken is wel bijzonder. Ik merkte toch dat ik daar een hele tijd uit ben geweest. Maar ik zit nu in een klas met allemaal andere zij-instromers en dat is heel erg leuk. Je kunt elkaar steunen en motiveren. En herkent je ook in elkaars situaties.”

Doorgaan met solliciteren

“In eerste instantie heb ik zelf gesolliciteerd, maar dat liep niet erg soepel. Tot twee keer toe werd ik afgewezen op een soort persoonlijkheidstest. Toen kreeg ik van iemand een Sterk in je werk cadeaukaart in mijn handen gedrukt en heb ik me aangemeld. Snel daarna nam mijn coach contact met me op. Zij heeft me gemotiveerd om weer door te gaan met solliciteren. Ook had ze goede ideeën over waar ik netwerkgesprekken aan zou kunnen gaan.”

Echt goede ideeën

“Sterk in je werk zou ik zeker aan andere mensen in mijn positie aanraden. Ik vond dat mijn coach echt goede ideeën had, dus als mijn laatste sollicitatiegesprek niks was geworden, dan was ik zeker nog eens met haar in gesprek gegaan. Nu weet ik het wel, maar op dat moment had ik echt geen idee van al die verschillende niveaus. Mijn coach kon me dat wel goed uitleggen. Zo was ik bijvoorbeeld van plan om niveau 3 te doen, maar zij raadde me aan om voor niveau 4 te kiezen. Sterk in je werk is zeker waardevol voor iedereen die zich aan het oriënteren is of al weet welke kant hij of zij op wil, maar nog niet hoe. De Sterk in je werk coach kan dan net die extra kennis bieden die op dat moment nodig is.”