Na jaren in de logistiek stapte Amanda over naar werken in de gehandicaptenzorg

Ze was altijd al het type dat andere mensen graag helpt. Maar met een horecaopleiding en jarenlange ervaring in de logistiek, bleef werken in Zorg en Welzijn lange tijd ver weg voor Amanda van Dijk (37 jaar). Met hulp van een coach van Sterk in je werk wist ze de juiste weg voor de overstap te vinden en leert en werkt ze nu in de gehandicaptenzorg. ‘Het doet heel veel met me in positieve zin.’

Twintig jaar geleden was haar beeld van werken in de zorg dat je billen moet wassen. Dat schrikte haar destijds af om een opleiding in Zorg en Welzijn te volgen. Maar mensen de helpende hand bieden deed Amanda altijd wel in haar privéomgeving. En het idee van werken in de zorg bleef alle jaren dat ze werkzaam was in de logistiek in haar hoofd zitten. ‘Toen ik een tijdje terug in de WW kwam, ben ik me er echt op gaan oriënteren’, vertelt ze. ‘Maar ik had geen flauw idee hoe ik dat voor elkaar kon krijgen.’ Ze vertelde haar coach van het UWV over haar wens om in de zorg te gaan werken. Daarna is het balletje gaan rollen.

Oriënteren
Via het leerwerkloket werd ze gewezen op het Regionaal Oriëntatieprogramma Zorg en Welzijn. ‘Dat heb ik als goed ervaren. Ik kreeg veel informatie over het werk in de verschillende branches als gehandicaptenzorg en ouderenzorg, en hoorde wat ik kon verwachten op de opleidingen. Daar heb ik heel veel aan gehad, omdat ik niet bekend was met het werken in de sector. En omdat ik nog niet zo lang hier in de regio woon, was het speeddaten met werkgevers top.’

Sterk in je werk coach
Tijdens een van de vier avonden van het programma kreeg Amanda de cadeaukaart voor een gratis gesprek met een coach van Sterk in je werk in haar handen gedrukt. Via de website www.sterkinjewerk.nl meldde zij zich direct aan.
‘Heel snel kreeg ik bericht van Angelique, mijn coach. Ik heb heel veel aan haar hulp gehad. Mijn vraag aan haar had ik al heel duidelijk. Namelijk, help mij met hoe ik de overstap naar Zorg en Welzijn kan maken. Ik had geen flauw idee waar ik moest beginnen. Dank aan Angelique hoor!’

Het was een hele zoektocht voor Amanda. Haar coach Angelique heeft haar daarbij veel handvatten en tips gegeven, geeft ze aan. ‘Daardoor wist ik waar ik informatie kon vinden en wat ik kon doen. Ik heb veel websites bekeken, banenmarkten bezocht en via WZW heb ik nog een dag meegelopen in de ouderenzorg. Op die manier kreeg ik duidelijk wat ik wilde.’

Breed inzetbaar
‘Ik heb nu als eerste stap gekozen voor de BBL-opleiding Maatschappelijke zorg niveau 3. Omdat ik daarmee gemakkelijk en breed inzetbaar ben. Voor een werkplek heb ik gesolliciteerd bij gehandicaptenorganisatie Driestroom. Ik dacht: “nee heb je en ja kun je krijgen”, want ik had natuurlijk het papiertje nog niet. Nu loop ik daar voor een half jaar stage bij een woongroep in de dagelijkse verzorging. En grote kans dat dit verlengd wordt!

Uiteindelijk zou ik graag begeleider in de gehandicaptenzorg willen worden. Mensen helpen met structuur aanbrengen in hun leven, ondersteuning bieden voor hun mentale gemoedstoestand en dingen regelen; daar ben ik altijd al het type voor geweest, ook privé. Ik fleur op van anderen helpen en het voelt heel bijzonder.’

Overgang naar leerwerktraject
Qua opleiding en werk kan ze het iedereen aanraden, maar de overgang vond ze wel groot. Met een huishouden met man en drie bonuskinderen blijft het zoeken naar tijd om te studeren. En met een leerlingensalaris ga je er financieel gigantisch op achteruit, geeft Amanda aan. ‘Dat moet je je wel goed realiseren. Het was bij mij thuis ook wel even een discussiepuntje. Maar ik doe nu wel echt wat ik wil. Ik ga met super veel plezier naar mijn werk. Ik bruis van de energie als ik thuiskom. Als ik zie wat ik voor anderen kan betekenen, word ik helemaal warm van binnen. Ik ben dankbaar dat ik dit mag doen.’

Wil jij je ook aanmelden voor Sterk in je werk? Ga dan naar www.sterkinjewerk.nl/aanmelden.