De gesprekken maakten het allemaal concreter

Sterk in je werk biedt je steun bij het zetten van de volgende stap in je carrière. Samen met een ervaren loopbaancoach in zorg en welzijn kijk je naar jouw situatie en waar je kansen op werk liggen. Ook Linda heeft hier profijt van gehad. Zij vertelt aan Zorg en Welzijn Plein hoe zij uiteindelijk via Sterk in je werk de commerciële sector inruilde voor een baan in zorg en welzijn.

Even voorstellen

Ik ben Linda van der Veer en ik werk op dit moment als projectleider bij werkgeversvereniging ZorgZijn Werkt. Ik zit daarbij vooral op projecten die te maken hebben met (duurzame) instroom.

Wat heb je hiervoor gedaan?

Ik heb de hbo-opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming gedaan. Dat heb ik toen gekozen omdat het heel breed was en daarnaast sociaal maatschappelijk en projectmatig opgezet. Ik wist toen al wel dat dat aan mij besteed was. Na mijn studie ben ik terechtgekomen in de commerciële sector en heb onder andere gewerkt als intercedent, accountadviseur en adviseur HRM voor de sectoren onderwijs en overheid. Na mijn laatste commerciële baan heb ik besloten dat ik echt iets anders wilde doen en dat ik daar de tijd voor zou nemen.

Was het altijd al een wens van je om iets in de zorg te doen?

Ik deed vroeger al vakantiewerk in verzorg- en verpleeghuizen in Loosdrecht. Dat vond ik fantastisch. Ik zat op een toch wel zware afdeling (geriatrie), waar ik voedingsassistente was. Eigenlijk wilde ik toen ook wel verder in de zorg. Ze vonden me alleen te jong en ik had nog niet de juiste diploma’s. Het gekke is dat ik er daarna nooit meer aan gedacht heb om de zorg in te gaan. Zelfs niet toen ik tussen de commerciële banen door in de thuiszorg werkte. Dat heb ik bijna twee jaar gedaan.

De thuiszorg?

Ja, een vriendin van mij heeft een eigen organisatie en had ‘handjes’ nodig. Ook heb ik haar waargenomen tijdens haar zwangerschapsverlof. Een-op-een werk is heel mooi, maar ook wel alleen. Ik miste het samen toewerken naar iets groters, mooiers of beters. Na die twee jaar kwam ik dus toch weer in de zakelijke dienstverlening terecht, maar na anderhalf jaar dacht ik: dit is toch niet de afspraak die ik met mezelf heb gemaakt.

Hoe kwam je in aanraking met Sterk in je werk?

Ik heb een andere vriendin die bij RegioPlus werkt (het samenwerkingsverband tussen de werkgeversorganisaties in zorg en welzijn). Zij was heel enthousiast over haar baan en had het al wel eens over Sterk in je werk gehad. Dat drong in eerste instantie nooit echt tot me door, maar ik heb toen toch uiteindelijk die stap gezet met het idee dat het me misschien wel iets zou brengen.

Hoe ging het gesprek met de loopbaancoach?

Ik heb meerdere gesprekken gehad. Eerst om te achterhalen waar mijn interesses liggen en vervolgens om daarop door te gaan. Het helpt echt om voor jezelf helder te krijgen wat je precies aantrekt. Het zijn logische vragen die een loopbaancoach stelt, maar je bent sneller geneigd daar antwoord op te geven dan als je jezelf die vraag stelt. Het wordt allemaal wat concreter. Dat was voor mij echt de meerwaarde van dat gesprek. Daarnaast biedt een loopbaancoach ook ingangen bij verschillende zorgorganisaties. Per toeval kwam de vacature van projectleider bij werkgeversvereniging Zorgzijn Werkt voorbij en dat bleek een schot in de roos. Al mijn opgedane ervaring kan ik hierin kwijt en het ‘sociaal-maatschappelijke’ waar ik naar op zoek was komt er ook in terug.

Als je kijkt naar je werkzaamheden nu, heb je dan de juiste stap gemaakt?

Wat mij heel erg aanspreekt is het verbinden, het netwerken. Ik ben ook iemand die graag een stukje kennis overdraagt. Ik ben natuurlijk nog lang niet alleswetend in deze sector. Het is daarentegen wel goed te vergelijken met de branches waarin ik gewerkt heb, zoals de overheid en het onderwijs. Ik denk dus zeker de juiste stap te hebben genomen. Ik had bijvoorbeeld geen ambitie om verpleegkundige te worden.

Wat adviseer je mensen die eraan twijfelen om bij een loopbaancoach langs te gaan?

Waarom niet? Het kan ook een bevestiging zijn van hetgeen je al weet en het brengt je altijd verder. Het heeft mij ook verder gebracht. Soms loop je vast in je eigen gedachten en dan is het fijn als iemand daar doorheen prikt en kritische vragen stelt. Ik ben nu onder andere projectleider van het Recruitmentnetwerk, Matchcafé en het Regionaal Contactpunt. Dit laatste project helpt mensen verder die in hetzelfde schuitje zitten als ik destijds. Als je doorvraagt naar hun kwaliteiten, merk je toch dat ze zich uiteindelijk afvragen of ze wel op het juiste spoor zitten. Een loopbaancoach kan je daarbij helpen.

Nieuwsgierig?

Ben je naar aanleiding van Linda’s verhaal nieuwsgierig geworden naar de voordelen die een loopbaancoach jou kan bieden? Geef jezelf dan (gratis) een loopbaancoach cadeau of kijk verder rond op deze website.

Dit bericht is eerder geplaatst op Zorg en Welzijn Plein, de website je alle informatie vindt over leren én werken in de zorg en welzijn in de regio’s Haaglanden en Nieuwe Waterweg Noord. Het Zorg en Welzijn Plein is bedoeld voor scholieren, werkzoekenden, werknemers en werkgevers en in de zorg- en welzijnssector en onderwijsinstellingen.