Doe het samen! 

Organisaties in Zorg en Welzijn komen steeds meer tot het besef dat behoud van medewerkers voor de sector belangrijker is dan behoud voor de eigen organisatie. Het grotere, gemeenschappelijke doel wordt steeds meer geaccepteerd en dat is een positieve ontwikkeling vinden Sabah Laoukili van Ziekenhuis Rivierenland Tiel en Irene Evers van Santé Partners. “We zijn samen verantwoordelijk voor de zorgmarkt, het is tijd om los van hokjes te gaan denken.” Beide loopbaanadviseurs werken al een tijdje samen en organiseren regelmatig een inspiratiecaroussel voor medewerkers op eigen terrein. “Het leuke van samenwerken is dat je bij elkaar in de keuken kan en mag kijken!” 

“Je wil mensen het liefst vasthouden, maar soms is iemand beter af bij de buren,” vertelt Irene, adviseur Loopbaan en mobiliteit bij Santé. “Als iemand daardoor weer meer plezier in het werk beleeft, ben je dreigend verzuim wellicht vóór.” Sante Partners ondersteunt zorgvragers zo lang mogelijk thuis, terwijl het ziekenhuis waar Sabah als opleidingsadviseur en loopbaan-coach werkzaam is, intramuraal werkt. Irene: “Vroeger was het bijna onmogelijk om als zorgmedewerker over te stappen van intra- naar extramuraal of omgekeerd. Een werkgever wilde ook liever niet dat je ging kijken bij een concurrent, want: oh wee als het daar leuker is.” Juist het feit dat dit op deze manier wel kan, wordt steeds meer op waarde geschat. 

 “Het gesprek met de coach heeft me echt aan het denken gezet.” 

 Sabah en Irene kwamen elkaar tegen bij een workshop vanuit WZW (=werkgeversvereniging Zorg en Welzijn) waar de inspiratiecarrousel van Sterk in je Werk, een gesubsidieerde loopbaan-tool, ter sprake kwam. Het minimum aantal deelnemers van 24 was voor de twee organisaties wat aan de hoge kant maar beide dames beseften: “Hé, we zijn praktisch buren van elkaar, waarom doen we het niet samen?” Stichting Zorgcentra Rivierenland (SZR) haakte als derde buur aan en afgelopen maand werd een tweede carrousel gehouden waarbij ook Zorgcentra de Betuwe (ZDB) aansloot. De verwachting is dat komend najaar een derde editie wordt gehouden. De inspiratiecaroussel bestaat uit een middag waarbij de deelnemers worden gemixt en verdeeld in vier groepen van zes medewerkers die een groot deel van de middag samen optrekken. Zij doorlopen een test over werkgeluk en twee workshops over talentontwikkeling en werkplezier. Tenslotte is tijd ingeruimd voor een individueel een gesprek met een van de negen loopbaan-coaches van Sterk in je Werk die speciaal hiervoor worden ingevlogen. 

 “Heel inspirerend, ook als je niet meteen een andere baan zoekt.” 

 De inspiratiecarrousel wordt positief ontvangen binnen de organiserende organisaties. De reacties zijn lovend. “Je ziet dat steeds meer wordt samengewerkt tussen organisaties, ook op bestuurlijk niveau begint dat vorm te krijgen. In de Gelderse Vallei wordt al hard gewerkt aan gedeeld werkgeverschap,” vertelt Irene. “Al die bestuurlijke veranderingen kosten echter tijd. Wij zijn alvast gestart die samenwerking praktisch vorm te geven!” 

 “Dit moet vaker georganiseerd worden, het houdt mensen weg bij de bedrijfsarts.” 

 Zowel Irene als Sabah hebben na de carrousel aanmeldingen ontvangen voor vervolggesprekken en een stukje verdieping. “Het feit dat je je voor de inspiratiecarrousel anoniem en buiten de werkgever moet aanmelden lijkt drempelverlagend te werken. Dat is heel fijn, zonder Sterk in je Werk waren deze medewerkers waarschijnlijk niet bij mij terecht gekomen,” vermoedt Irene. Sabah vult aan: “Medewerkers geven aan dat ze het fijn vinden andere zorgcollega’s te ontmoeten en ervaringen te kunnen uitwisselen. Het haalt ze ook uit hun comfortzone. Voor de werkgever zijn er nauwelijks kosten: Je investeert eventueel de werktijd van de deelnemende medewerker en je faciliteert de middag qua ruimte en lunch. Dit laatste doen we bij toerbeurt met de drie overige organisaties.” Irene is lyrisch en raakt niet uitgepraat. Het lijkt heel spannend, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Het gemeenschappelijk opzetten van de inspiratiecarrousel van Sterk in je Werk is eigenlijk een prachtig voorbeeld van samen veel sterker!”   

 “Fijne afwisseling van actie, luisteren naar elkaar en gehoord worden.” 

Alle deelnemende organisaties hebben hetzelfde doel: de juiste persoon op de juiste plek krijgen of houden. Uiteindelijk vergroot dat de duurzame inzetbaarheid van een medewerker. “Als je lekker in je vel zit, val je minder snel uit. Zet de subsidie voort, maak er gebruik van en werk samen!” besluiten beide dames enthousiast.