Door Sterk in je werk komen mensen vooruit

Loopbaanadviseur en coach Sandra Kraal is sinds zes jaar betrokken bij Sterk in je werk in de regio Noord-Holland Noord. Deze korte en kosteloze loopbaantrajecten voor mensen die in zorg en welzijn werken of willen gaan werken, geven haar zelf ook energie.

“Als loopbaancoach Sterk in je werk lever ik een bijdrage aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers in zorg en welzijn.”   

Tekst: Laura Jansma

“‘Ik heb zin om in actie te komen’, zeggen deelnemers vaak na ons eerste gesprek. In maximaal drie coachingsactiviteiten of gesprekken, veelal via Teams, begeleid ik mensen bij hun loopbaanvraag. Het is mooi om te zien hoeveel je met ‘maar’ drie contactmomenten kunt bereiken. Dat komt mede doordat mensen zich vrijwillig opgeven en heel gemotiveerd zijn. Als coach zet je iets bij mensen in beweging. Je biedt handvatten.”

Vragen die medewerkers in zorg en welzijn willen onderzoeken

“De loopbaancoaching door Sterk in je werk is zowel voor mensen die al in de sector werken, als voor wie hiernaartoe wil bewegen. Zo’n tachtig procent van de deelnemers werkt al in de sector. Vragen die zij met mij willen onderzoeken, zijn bijvoorbeeld: ‘Ik doe dit werk al zo lang, zit ik nog wel op mijn plek’; ‘Wat zou nog meer bij me kunnen passen?’; ‘Er kriebelt iets, ik wil onderzoeken wat dat is’; ‘Wat zijn mijn kwaliteiten, waar ligt mijn kracht?’. Vaak zoekt men naar verdieping in het werk. Ook kunnen mensen worstelen met de werk/privé-balans, die help ik bijvoorbeeld om zicht te krijgen op wat ze energie geeft en op hun timemanagement. Sommige deelnemers zitten in een re-integratietraject en vragen zich af: ‘Wat nu?’ Weer een ander is aan het solliciteren en wil graag praktische ondersteuning bij brief en cv, of de voorbereiding op het sollicitatiegesprek.”

Wat is er mogelijk als zij-instromer binnen zorg en welzijn

“Zorg en welzijn is een mooie en brede sector. Mensen die de sector willen ontdekken, zien vaak door de bomen het bos niet. Twintig procent van de mensen wil zich oriënteren op hun mogelijkheden als zij-instromer. Daarbij richt ik me vooral op de overlap: de match tussen hun ervaring en wat ze eventueel willen gaan doen. Zodat mensen beseffen wat ze aan expertise meebrengen.”

Ruimte creëren om te verkennen

“Als coach maak ik de stappen wat luchtiger: ‘Je hoeft niet gelijk keuzes te maken voor de rest van je leven: gun jezelf de ruimte om te ontdekken.’ Ik stimuleer deelnemers om vanuit hun nieuwsgierigheid in gesprek te gaan met mensen en organisaties. Ook probeer ik ze te laten stilstaan bij wat ze leuk vinden aan hun werk en in gesprek te gaan met hun leidinggevende: zodat ze kunnen overbrengen wat ze wensen. Zo vond laatst iemand verdieping in haar werk doordat ze binnen haar functie extra uren kreeg voor teamcoaching.”

Aandacht voor duurzame inzetbaarheid en vitaliteit

“Het is mooi dat veel organisaties Sterk in je werk onder de aandacht brengen bij hun medewerkers. Als Sterk in je werk-coach geef je mensen een loopbaanimpuls zónder dat je daar zelf een belang in hebt. ‘Wat je mij vertelt is vertrouwelijk’, zeg ik dan ook altijd tegen deelnemers. Dat wij los staan van de werkomgeving en organisatie ervaren de meeste mensen als prettig. Het geeft mensen ruimte om vrij te kunnen reflecteren over hun werk, wensen en situatie. Zodat ze bevlogen en vitaal kunnen zijn en blijven.”

Ook Sterk in je werk-workshops op locatie

Sandra Kraal kan naast individuele loopbaantrajecten ook workshops op locatie aanbieden. “Bijvoorbeeld over thema’s als veerkracht en vitaliteit, of werkgeluk.”