Hey zorgheld, ben je oké?

In verband met de aanbevelingen door het RIVM betreffende het coronavirus, heeft Pakhuis de Zwijger op dinsdag 23 juni 2020 een online programma uitgezonden over de mentale gezondheid van zorgprofessionals.

De uitzending ‘Hey Zorgheld, ben je oké?’ laat zien hoe zorgprofessionals de Corona-periode en de zorg voor zichzelf hebben ervaren. Juist ten tijde van Covid-19 is het belangrijk om als zorgprofessional goed voor jezelf én voor anderen te zorgen. Daarbij moet je je mentale gezondheid niet vergeten; het is niet altijd eenvoudig om in balans te blijven als je te maken krijgt met uitzonderlijke situaties. Samen onderzoeken we wat er nodig is om goed voor jezelf te zorgen. Hoe ga je om met angst, stress of een verdrietige ervaring? Hoe blijf je veerkrachtig? En als het even niet gaat, welke hulp en steun is er dan beschikbaar?

In de uitzending ‘Hey Zorgheld, ben je oké?’ komen diverse mensen aan het woord: Kim Marquadt heeft als IC Verpleegkundige de bizarre Corona-tijd vastgelegd door middel van een fotorapportage. Maartje Boots werkt als verpleegkundige op de COVID Unit van een verpleeghuis en schreef een indringende brief aan COVID en wat het haar heeft gedaan. Beiden geven een inkijkje hoe zij de coronacrisis hebben ervaren.

Esmeralda van der Horst werkt als Officier Geneeskundige dienst bij Defensie. Sanne Bergen werkt ook bij Defensie. Defensie heeft jarenlange kennis en ervaring opgedaan in bijzondere en in crisissituaties. Kaz de Jong is traumapyscholoog bij Artsen zonder Grenzen en werkte tijdens de coronacrisis in het AMC. Hij ondersteunde daar het personeel om om te gaan met de hoge druk. Esmeralda, Sanne en Kaz delen vanuit eigen ervaring kennis en tips.

Masja Visser
van de GGD Amsterdam adviseert organisaties hoe zij de mentale gezondheid van hun medewerkers kunnen verbeteren. Daarnaast vertelt ze over de corona- uitbraak in een verpleeghuis en hoe ze vanuit de GGD het zorgpersoneel ondersteunde.

Menno van Leeuwen deelt zijn ervaringen als manager bij Cordaan en blikt vooruit hoe het werk van de zorgprofessional van de toekomst er uit zal zien. En vertelde hij over het platform Sterk in je werk. Als uitsmijter inspireert Erik Scherder om goed voor onszelf te zorgen en waarom dit zo belangrijk is.

Minchenu Maduro begeleidt (ex-)gedetineerden en is ze directeur van Stichting Brandon, die ontmoetingen tot stand brengt tussen jongeren met verschillende achtergronden. Minchenu is moderator van dit programma en deelt ook haar eigen verhaal en tips.

Bekijk hier de uitzending ‘Hey Zorgheld, ben je oké?’

Wordt het jou soms ook te veel? Vraag tijdig hulp. De mentale coaching die Sterk in je werk je aanbiedt via Extra coaching is onafhankelijk, persoonlijk, gratis en met een deskundige coach bij jou in de buurt. Bekijk hier hoe je je kunt aanmelden voor preventieve coaching.

Ook anderen namen de stap om hulp te vragen. Bekijk hier de ervaringen van anderen met de mentale coaches van Extra coaching.