Joyce in gesprek met Sterk in je werk: “Ik ging weer in mezelf geloven”

Joyce merkte dat het tijd was voor een nieuwe stap in haar loopbaan. Ze wist welke richting ze op wilde, alleen nog niet precies welke afslag ze daarvoor moest nemen. In de periode die ze zichzelf gunde om hierachter te komen, sprak Joyce met Joyce Kool, een loopbaancoach van Sterk in je werk. Elke stap in haar oriëntatieproces bracht Joyce een stukje dichter bij haar nieuwe baan als Ervaringsdeskundige. Ze vertelt je graag meer over deze stappen.

Al jaren iets anders

Joyce: “Ik liep al jaren met het idee om iets anders te gaan doen en dan het liefst in de hulpverlening. Om te ontdekken wat ik wilde doen, heb ik ruim de tijd genomen. Ik heb vrijwilligerswerk gedaan in India bij een stichting die kansloze kinderen en vrouwen opneemt en hen begeleidt. En toen ik daar wegging wist ik gewoon: ik wil iets voor anderen betekenen.”

In gesprek

“Toen ik terugkwam heb ik veel genetwerkt. Ik ben bij zorginstellingen langs geweest in verschillende branches: onder andere de ouderenzorg, psychiatrie, verslavingszorg en gehandicaptenzorg. Ik heb met veel mensen gesproken, waaronder dus de Sterk in je werk coach. Tot ik in contact kwam met een GGZ-instelling. De persoon met wie ik sprak, was op dat moment betrokken bij het opzetten van een nieuwe hbo-studie aan de Hogeschool van Amsterdam. Dit was de opleiding Ervaringsdeskundigheid in Zorg & Welzijn. Ik had nog nooit van het vak ervaringsdeskundige gehoord, maar het bleek precies te zijn wat ik zocht. En toen verliep alles in een stroomversnelling; ik heb me ingeschreven voor de opleiding en als kers op de taart kon ik korte tijd daarna aan de slag als ervaringsdeskundige binnen de verslavingszorg.”

Een kans gekregen

“Ik realiseer me dat ik echt een kans heb gekregen, maar dat ik daar zelf ook wel wat voor heb gedaan. Door mijn intensieve oriëntatieproces wist ik precies wat ik wel en wat ik niet wilde en in welke richting ik moest zoeken. En ik merk nu dat ik het fantastisch vind om mensen te helpen. Het is heel dankbaar werk, want je merkt echt dat je heel direct iets voor iemand kunt betekenen.”

Opnieuw geloven

“Afgelopen september is het tweede en laatste jaar van mijn opleiding begonnen. Ik ben enorm blij dat ik deze stap heb gezet, ook al dacht ik aanvankelijk dat ik met mijn werkervaring en opleiding in een andere branche weinig kans zou maken. De Sterk in je werk coach liet me inzien dat ik wél iets in te brengen had. Hierdoor ging ik weer in mezelf geloven, daardoor is Sterk in je werk voor mij wel echt belangrijk geweest. En daarnaast was het gewoon een ontzettend leuk gesprek. De betrokkenheid en het in je eigen kracht zetten, dat is wel de meerwaarde van Sterk in je werk. Ik ben nu ruim een jaar verder en dank Sterk in je werk nog regelmatig voor de ondersteuning, de inzichten en het vertrouwen die ze me hebben gegeven.”

Wil je ook deelnemen aan Sterk in je werk? Meld je dan nu aan op www.sterkinjewerk.nl.