Kijk met een andere bril naar jezelf en ontdek je talenten

Noortje van Heeswijk heeft haar droombaan gevonden en fietst dagelijks fluitend naar haar werk bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. “Ik werk in een bosrijke omgeving bij een fantastische organisatie met veel betrokken medewerkers,” vertelt de van oorsprong Limburgse enthousiast. Vanuit haar functie als adviseur Leren en Ontwikkelen is Noortje dagelijks bezig met thema’s als werkgeluk, eigen regie en duurzame inzetbaarheid. De inspiratiecarrousel van Sterk in je Werk wordt daarbij regelmatig ingezet. “Het is mooi als medewerkers ontdekken dat binnen de eigen functie of organisatie meer mogelijk is dan gedacht.”

Als ze in een nieuwsbrief van WZW* leest over Sterk in je Werk is Noortje meteen getriggerd: “Het sluit naadloos aan bij onze visie. Op deze manier hebben we een mooie en zelfs kosteloze tool in handen om talentontwikkeling beter op de kaart te zetten. Het werkt twee kanten op: de organisatie leert de talenten van een medewerker beter kennen en de medewerker leert vanuit een andere bril naar zichzelf kijken.”

Inspiratiecarrousel

De Sint Maartenskliniek, waar specialistische zorg wordt geboden op gebied van houding en beweging, maakt gebruik van een uitgeklede versie van de inspiratiecarrousel: medewerkers kunnen deelnemen aan een workshop gericht op talent en werkplezier en aansluitend gebruik maken van een loopbaangesprek. “Op deze manier kun je, los van de waan van de dag en onafhankelijk van je organisatie, met iemand praten over je werk. Het idee is dat een medewerker daarna het gesprek aangaat met de eigen leidinggevende om de mogelijkheden intern verder vorm te geven.” De reacties van deelnemers zijn overwegend positief. Veelal zijn dit medewerkers die heel betrokken zijn maar na jaren, onbewust, op de automatische piloot zijn gaan werken. “Mensen zijn enthousiast, krijgen een nieuwe impuls en vinden het fijn dat ze even konden stilstaan bij hun eigen, soms nog onbekende, talenten.”

Voor haar eigen loopbaanontwikkeling volgt de vrolijke Noortje volgt vooral haar intuïtie. “Van oorsprong ben ik activiteitenbegeleider, maar voor de zorg ben ik niet in de wieg gelegd. Ik wilde een meer zakelijke en gelijkwaardige rol. Ik vind het mooi om mensen te zien groeien en ben opleidingskunde gaan studeren vanuit een fascinatie voor leren en ontwikkelen.” Zelf ziet Noortje nog voldoende mogelijkheden binnen de Sint Maartenskliniek. “Ik ben van nature leergierig, blijf mezelf uitdagen en pak de kansen die zich aandienen.”

Mooi als medewerkers willen blijven

Een traject vanuit Sterk in je Werk is een aanrader voor elke organisatie vindt ze. “Iedereen wordt er beter van, zowel de medewerker alsook team en organisatie. Win, win, win dus. Risico op uitstroom loop je altijd. Ons doel is vooral meer werkplezier, behoud vloeit daaruit voort. De tijd dat medewerkers 40 jaar bij dezelfde werkgever bleven is voorbij, daarom is het mooi om te zien als medewerkers juist wíllen blijven. Echter: past het niet meer, dan is het beter om afscheid van elkaar te nemen. Als organisatie moet je investeren in je medewerkers en regelmatig het gesprek aangaan. Doe je dat niet, dan zet je de achterdeur juíst open!”

 

*WZW is de werkgeversvereniging van zorg- en welzijnsorganisaties in Midden-, Zuid- en Zuidwest-Gelderland.