Manager PO&O Zorgorganisatie Elker: ‘Werkplezier staat bij ons voorop’

“Pak de regie en zorg dat je het naar je zin blijft houden. Dat is waar wij onze medewerkers vol in willen steunen.” De gratis coaching van Sterk in je werk sluit daar perfect bij aan, vindt Paulien van der Weij, manager PO&O.

Tekst: Laura Jansma

Bij de Groningse jeugdzorgorganisatie Elker werken ongeveer 700 mensen. “Werken in de jeugdzorg is mooi; het is fijn dat wij echt wat voor de jongeren en gezinnen kunnen betekenen. Maar het kan ook heel zwaar zijn. Onze medewerkers maken soms heel heftige gebeurtenissen mee. In onze branche ligt het verzuim hoog: rond de 7,5%. Elker is daarop geen uitzondering, maar er is nu wel een voorzichtig dalende trend…”

Nieuwe visie

“Tot zo’n twee jaar geleden was ons hr-beleid nog vooral gericht op het verzuim: op wat je doet als mensen ziek zijn. Daarentegen richten we ons nu op duurzame inzetbaarheid: op dat (al) onze werknemers zich veilig, gezond en betrokken voelen in hun werk. Met aandacht voor opleiding en andere vormen van persoonlijke ontwikkeling bieden we ieder de kans om zich te blijven ontwikkelen. Daarnaast zetten wij het werkplezier centraal. Als werkgever wil je immers dat je medewerkers hun werk met plezier doen en blijven doen. Dat is fijn voor iedereen: voor de cliënt, voor de persoon zelf en voor onze organisatie. Bovendien blijven mensen dan ook langer bij je werken.”

‘Pak zelf de regie’, is onze boodschap naar medewerkers. Als werkgever heb je een belangrijke rol in het werkgeluk van je medewerkers, met de trainingen en faciliteiten die je biedt. Maar wij vinden dat ze hierin ook hun eigen verantwoordelijkheid dienen te nemen. Want: nu heb je naar je zin, maar wat heb je nodig om te zorgen dat dat zo blijft? ‘Blijf goed voor jezelf zorgen en stuur waar nodig op tijd bij.’ Iemand kan alleen zelf voelen of de werk/privé-balans klopt en of het werk precies genoeg uitdaging biedt. Want teveel uitdaging is niet goed en te weinig ook niet. En is dat niet zo, ga daarmee dan aan de slag. De gratis coaching van Sterk in je werk kan je daarbij helpen.”

Duurzame inzetbaarheid-bijeenkomsten

“Waar 2023 bij ons in het teken stond van werkplezier, is 2024 het jaar van duurzame inzetbaarheid. Begin dit jaar organiseerden wij voor ons voltallig personeel drie bijeenkomsten rond dit thema. Deze vonden plaats op een mooie sportieve locatie: de arena van FC Groningen. De bestuurder trapte af, waarna iemand sprak over duurzame inzetbaarheid en hoe je daarmee als medewerker kunt omgaan. Ook vond men op de informatiemarkt allerlei kraampjes rond vitaliteit en inzetbaarheid, zoals van onze bedrijfsfitness, ons fietsenplan en van ons pensioenfonds. Bij de drukbezochte Sterk in je werk-kraam gaven de Sterk in je werk-loopbaancoaches uitleg over wat zij voor je kunnen betekenen.”

 “Sterk in je werk sluit helemaal aan bij onze visie. Wij zijn dan ook blij dat we onze medewerkers deze gratis coaching-gesprekken kunnen bieden. Dat is heel mooie aanvulling van ons interne aanbod. Daarom brengen we dat, ook op andere momenten in het jaar, steeds weer onder ieders aandacht. Dit doen we met posters, berichten en door Sterk in je werk-cadeaukaarten uit te delen. Dit is een heel mooi laagdrempelig aanbod. Het is fijn om met iemand van buiten de organisatie te kunnen praten over waar je staat en waar je naartoe wil. Daarbij kan het gaan om loopbaanadvies, maar net zo goed over hoe je het plezier in je werk behoudt.”