Marian kreeg door Extra coaching weer leiding over haar gevoel

Marian werkt in de gehandicaptenzorg, zowel ambulant als in woning. Normaal gesproken kan Marian die twee werkvelden goed combineren. Maar van de één op andere dag werd haar werk – en dat van velen met haar – door Corona heel anders. Marian ervaarde die periode als heel onzeker. Ze had zoveel vragen dat het een warboel werd in haar hoofd. Maar ze kwam Extra coaching voor de zorg tegen. “Ik zocht het niet op, het kwam gelukkig op mij pad.”

Het was zo dubbel en zo onzeker

Marian (64 jaar) is omringd met mensen die tot de risicogroep behoren. Ze heeft een vader van 90 jaar, die net weduwe is geworden, en een man met een hartprobleem. Haar man heeft net als zij een vitaal beroep en moest ook door werken. “Veel mensen zaten thuis en gingen klussen. Maar ik en mijn man werkten alleen maar méér. Mijn man is buschauffeur maar ze kregen geen mondkapjes in de bus. Eén cliënt verzorgde ik bij hem thuis want hij mocht niet meer naar het dagcentrum. Maar vanwege zijn zeer verstandelijk beperking, was de 1,5 meter afstand niet te doen. Ik wilde zelf niet ziek worden en ook mijn familie en cliënten niet ziek maken. Het was allemaal zo dubbel en zo onzeker. De tv ging alleen maar over Corona. Door dit alles, werd het een warboel in mijn hoofd,” vertelt Marian over de komst van het Coronavirus in ons land.

Door corona werd het een warboel in mijn hoofd

Gecoacht worden als mens

Via de mail van de CNV Zorg en Welzijn las Marian over Extra coaching voor de zorg: “Iets in mij zei me dat ik me aan moest melden. Juist omdat het niet van het werk was. Bij Extra coaching voor de zorg kon ik vrijelijk praten, gewoon mens zijn en hoefde ik niet de professional op het werk te zijn. Op deze manier kon ik al mijn angsten, verdriet en vraagtekens kwijt zonder dat invloed zou hebben op mijn werk. Extra coaching voor de zorg is onafhankelijk en daarom vulde ik het online inschrijfformulier in om me aan te melden.

Rollercoaster

De koppeling van zorgprofessionals aan de coaches van Extra coaching voor de zorg wordt geregeld door de werkgeversorganisaties. Marian werd al snel gebeld door de werkgeversorganisatie ZorgzijnWerkt, die haar koppelde aan coach Karin. “Zij herkende heel veel dingen, ze kwam uit de zorg en dat was ook heel fijn. Karin vergeleek mijn proces met een soort rouwproces en dat ik ook door verschillende fases zou gaan. Ik leerde gevoelens van verdriet en boosheid toe te laten en voor mezelf op te komen. Ik sneeuwde door Corona onder, ik zat in een rollercoaster. Karin gaf me de rust en leerde me weer met beide benen op de grond te staan. Ik kan weer zelf de leiding over mijn gevoel nemen. Dit gaat wel met vallen en opstaan. Wanneer ik verkouden ben, reageer ik niet meer zo panisch als eerst. Met Karin heb ik zo drie of vier telefonische gesprekken gehad om alles weer op de rails te krijgen. Mocht ik ergens tegenaan lopen, dan kan ik haar altijd mailen”, zegt Marian tevreden.

Doe er je voordeel mee

Marian heeft ook aan andere collega’s verteld over Extra coaching voor de zorg: “Zeker als je het even niet meer weet of als je onrust ervaart, dan raad ik Extra coaching voor de zorg aan. Je kunt je gewoon aanmelden en als het je na het eerste gesprek niet bevalt, ben je ook vrij om te stoppen. Intervisie op je werk is altijd werk gerelateerd, maar dit staat verder van je werk af. Doe er je voordeel mee. Je kan zelf het beste overwegen wat te doen. Maar wat mij heel erg geholpen heeft, is dat de coaching via de telefoon verliep. Iemand die je niet kent maar die dingen wel herkent en die dingen benoemt. Als je elkaar ziet, dan gaat er zoveel verloren aan je mening over een tatoeage, piercing of kleding. Door de telefoon was er focus. De stem was prettig en het contact was fijn. Maar nu ben ik achteraf wel nieuwsgierig naar hoe Karin eruit ziet“, lacht Marian.

Wordt het jou soms ook te veel? Vraag tijdig hulp. De mentale coaching die Sterk in je werk je aanbiedt via Extra coaching is onafhankelijk, persoonlijk, gratis en met een deskundige coach bij jou in de buurt. Bekijk hier hoe je je kunt aanmelden voor preventieve coaching.

Ook anderen namen de stap om hulp te vragen. Bekijk hier de ervaringen van anderen met de mentale coaches van Extra coaching.