Simon had een uitgekookt recept als sollicitatiebrief

Vanwege de liefde wilde Simon (52 jaar) verhuizen van Amsterdam naar Groningen. Na zes jaar latten wist hij dat de woon-werkafstand te groot was om zijn baan als chefkok te kunnen blijven doen. Het solliciteren was na twintig jaar wel even wennen. Maar Simon deed het samen met loopbaancoach Jaap van Sterk in je werk. Met resultaat!

Wat wil ik

Via internet kwam hij op de website van werkgeversvereniging ZorgpleinNoord en zag hij dat je met Sterk in je werk een loopbaantraject kon krijgen: “Ik kon al heel snel op gesprek. Zonder jobcoach had ik niet kunnen solliciteren omdat ik dat al zo’n twintig jaar niet meer heb gedaan. Nu moet je zelfs pitchen! Van Jaap kreeg ik opdrachten mee en hebben we gepraat over wat ik wilde. Met Jaap heb ik twee of drie gesprekken en mailcontact gehad. Zijn enthousiasme was erg leuk. Hij vertelde me dat het goed zou komen en hielp me met mijn cv en mijn brief. Dat schrijven vond ik moeilijk. Én dat mensen je van een brief beoordelen en niet vanwege je kwaliteiten.”

Kok in de zorg

Na twee, drie weken kwam de loopbaancoach met een vacature aan. Jaap ging gelijk bellen met de organisatie. Maar het moest met mijn cv en brief via de officiële weg. Jaap hielp me met mijn sollicitatiebrief en begon de brief met ‘Een uitgekookt recept’. Ik dacht: ik ben in de vijftig, ze willen me toch niet. Maar ik mocht op gesprek en ik had gelijk een klik met de teamleider. Alleen, het was een baan van 18 uur, ik had een baan voor meer uren nodig. Uiteindelijk kon het toch een baan van 32 uur worden. Nu ben ik een kok in de zorg.”

Deuren open gegaan

In de zorg ben ik een ander mens geworden. Ik had altijd stress en ben nu rustiger. Ik moest er erg aan wennen dat ik maar één of twee keer in de week ‘s avonds of in het weekend moest werken. Ik heb dertig jaar niet anders gedaan! Nu is het om acht uur ’s ochtends beginnen en ben ik om drie uur klaar. En als ik vrij ben, dan ben ik ook echt vrij. Ik heb meer tijd en ik kan weer een sociaal leven leiden. Ik heb een green egg gekocht en kook nu lekker voor mijn familie. En ik kan nu lekker mountainbiken. Ik ben zelfs secretaris geworden van de mountainbikeclub. Er zijn deuren voor me open gegaan. Dit werk kan ik nu combineren met mijn werk als freelance examinator bij de stichting vakbekwaamheid horeca (SVH). Ik werk nu een jaar in de ouderenzorg en heb nog steeds geen spijt van mijn overstap!”

Cliënten proeven het verschil

Simon kookt voor zowel het personeel als voor de cliënten: “Het koken voor de cliënten blijft voor mij altijd nummer één. Ik vind dat koken voor oudere mensen zo leuk. Ik heb heel veel contact met ze. Ze zwaaien al als ik binnen kom, dat is het leukste moment van de dag. Even die aandacht geven vind ik superbelangrijk. En na het eten gaan ze weer. Vaak komen cliënten nog even langs de keuken om een complimentje te geven. Goed eten is het allerbelangrijkste. Het koken hier is wel wennen omdat ik op een leuk niveau heb gekookt. Ik had een visie op recepten, terwijl iedereen hier zelf mag weten hoe ze koken. Inmiddels willen collega’s ook meer horen over mijn recepten. Dat is leuk. Nee, ik ga niet meer terug naar mijn oude baan.”

Ga naar Sterk in je werk

Door zijn ervaringen met Sterk in je werk raadt Simon inmiddels het loopbaantraject ook anderen aan. Zoals een bekende van Simon die net als hij ging verhuizen naar een andere provincie en iemand van de ATB vereniging: “Ga het gewoon doen.”

Wil jij net als Simon werken in zorg en welzijn? Maar weet je nog niet goed je dat aan kunt pakken? Meld je dan aan voor een loopbaancoach van Sterk in je werk. Gratis, kortdurend en persoonlijk.