“Sterk in je werk gaf me een steuntje in de rug”

Hoe blijf ik vitaal in mijn werk? En hoe zorg ik ervoor dat ik vitaal met pensioen kan gaan? Met die twee vragen in haar achterhoofd meldde Thea de Vries (65) zich aan voor Sterk in je werk. Ze vertelt: “Ik werk al mijn hele leven in de gezondheidszorg, waarvan de laatste tien jaar als maatschappelijk werker. Opeens ging het kriebelen: wanneer ga ik eigenlijk met pensioen?” Dankzij haar Sterk in je werk coach ging Thea goed voorbereid het gesprek aan met haar leidinggevende.

“Ik werk met heel veel plezier en krijg energie van mijn werk,” vertelt Thea. Ik geniet van de collega’s, de reuring en de gezelligheid. Maar ik merk ook dat het werk steeds meer stress geeft, omdat er steeds meer gevraagd wordt. Nu ben ik nog vitaal in mijn werk. Dat wil ik graag zo houden tot ik met pensioen ga.” Thea had zelf al veel uitgezocht, maar besloot toch om hulp te vragen. Dit deed ze bij Sterk in je werk.

“Iemand die goed luistert”

Al tijdens het intakegesprek was ze blij dat ze zich had aangemeld. “Ik kreeg iemand aan de lijn die mijn verhaal aanhoorde,” zegt Thea. “Dat vond ik meteen al heel plezierig: gewoon iemand die goed luistert. Die je verhaal aanhoort en daar geen belangen bij heeft. Die meedenkt in mogelijkheden en je helpt inzien waarom je bepaalde keuzes maakt.”

Goed voorbereid op gesprek

Een tijdlang speelde Thea al met het idee om voor haar pensioen te stoppen met werken. Dit wilde ze aankaarten tijdens het jaargesprek met haar leidinggevende, dat op de planning stond. Haar Sterk in je werk coach hielp bij de voorbereiding van dit gesprek. “Mijn coach gaf me tips om het gesprek aan te gaan en dat gaf me een steuntje in de rug. Nu kon ik mijn leidinggevende een concreet voorstel doen over hoe ik vitaal kon blijven werken. En was het goed bespreekbaar.”

“Een duidelijke conclusie”

Haar loopbaancoach hielp Thea inzien welke taken ze nog niet neer wilde leggen. Zo is Thea ook vakgroepvoorzitter. Iets waar ze ontzettend veel plezier uithaalt. “Toen mijn coach voorstelde om dit soort extra taken af te gaan bouwen, merkte ik dat ik dat jammer vond,” legt ze uit. “En dat ik dat eigenlijk nog niet wilde. Die extra taken zijn juist een mooie aanvulling op mijn werk als maatschappelijk werker en daar wil ik nog niet mee stoppen. Dat was een duidelijke conclusie.”

Out of the box

In totaal kreeg Thea drie gesprekken met haar loopbaancoach. Twee voor het jaargesprek met haar leidinggevende en één daarna. Ze kijkt met een goed gevoel terug op het Sterk in je werk traject en kan het iedereen aanraden. “De Sterk in je werk coach denkt met je mee over je mogelijkheden. Out of the box, dat vond ik ook heel fijn. Zelf zit je soms vast in bepaalde gedachtes. In mijn geval over het afbouwen van mijn werk. Dan kan zo’n gesprek echt een eyeopener zijn.”

Heeft het verhaal van Thea je nieuwsgierig gemaakt? Ervaar net als zij de voordelen die een loopbaancoach jou kan bieden. Lees ook de ervaringen van andere deelnemers van Sterk in je werk op deze website of meld je direct aan!