Van commerciële naar maatschappelijke sector

Thomas maakte de overstap van een commerciële functie naar de maatschappelijke sector. In dit artikel vertelt hoe hij de stap maakte, welke hulp hij hierbij kreeg én deelt hij waardevolle tips.

Thomas: ‘Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het is niet makkelijk om in je carrière drastisch van sector te veranderen. Maar zolang je erin gelooft en écht wilt, is het mogelijk. Je moet er echt 1000% voor gaan. Dat heb ik gedaan. Ik ben mij gaan oriënteren op de maatschappelijke sector in goed overleg met mijn werkgever. Al gauw kwam ik erachter dat deze branche erg groot is en je hierin met veel verschillende kwetsbare doelgroepen kunt werken.

Zelf woon ik in het woonproject Place2BU, waar ik te maken heb met diverse personen uit de maatschappelijke opvang. Zij hebben bijvoorbeeld psychische problemen, of hebben die gehad. Om meer inzicht te krijgen in andere doelgroepen en ervaring op te doen, ben ik vluchtelingenwerk gaan doen in Servië. Hier organiseerde ik sportactiviteiten en gaf ik Engelse en Duitse lessen. Samen met het woonproject heeft dit me enorm veel gebracht. Ik kreeg inzicht in wat ik wil in het leven en leerde mezelf nog beter kennen.

Toen ik terugkwam in Nederland besloot ik om de sociale kaart inzichtelijk te maken. Ik stuurde veel open sollicitaties om oriënterende gesprekken aan te vragen. Daarnaast liet ik onder andere via LinkedIn laten weten welke volgende stap ik wilde maken in mijn carrière. Dit deed ik om zoveel mogelijk awareness te creëren, zodat mijn netwerk wist waar ik naartoe wilde. Bij verschillende organisaties mocht ik meelopen.

Ook plande ik een gesprek in met mijn loopbaancoach Bregje. Zij hielp me heel goed. Van haar kreeg ik goede tips hoe ik mijn opgebouwde kwaliteiten in de commerciële sector kon ombuigen naar de maatschappelijke sector. Daarnaast linkte ze me aan verschillende organisaties en kreeg ik duidelijk met welke doelgroep ik zou willen werken.

Daarnaast bezocht ik beurzen, zoals de Zorg & Welzijn beurs. Dit is een goede tip voor als je je goed wilt oriënteren op de doelgroep waarmee je wilt werken. Hier kun je ook connecties maken. De personen die ik sprak, voegde ik toe op LinkedIn. Ook ontving ik verschillende uitnodigingen voor een sollicitatiegesprek.

Uiteindelijk kwam mijn huidige baan bij de Tussenvoorziening toevallig op mijn pad. Nu ben ik ‘Activerend Begeleider’, dat is een combinatie van persoonlijke begeleiding op een activerende manier. Beter had het voor mij niet kunnen uitpakken. Dit is wat ik zocht. Ik wil iedereen meegeven dat als je echt iets wil in het leven of je carrière, dat dit mogelijk is. Wees geduldig en pak het stapsgewijs aan.’

Sterk in je werk is er voor iedereen die de stap naar zorg en welzijn (weer) wil maken, maar niet weet hoe ze dit moeten aanpakken. En voor iedereen die in zorg en welzijn werkt, en nadenkt over een volgende stap in hun loopbaan. Meld je aan via https://www.sterkinjewerk.nl/aanmelden/.