Anne: de horeca is eigenlijk net als de zorg

Al twintig jaar werkte Anne in de horeca. Als je haar een jaar geleden had verteld dat ze haar loopbaan in de horeca vaarwel zou zeggen om in de zorg te gaan werken, zou ze je niet hebben geloofd. Hoewel ze altijd al riep dat ze niet eeuwig in de horeca wilde blijven werken. Het moest iets zijn waar ze ook in de toekomst mee verder kon.

Door corona moest haar toenmalige werkgever met twaalf horecalocaties in Zeeland meerdere keren de deuren sluiten. Anne was meewerkend manager en werd bij de tweede sluiting gebeld door haar werkgever. Hij vroeg of ze kon bijspringen in de zorg. De Ter Weel Zorggroep kwam handen te kort en haar werkgever had juist mensen ‘over’ en thuis zitten. Zo kwam het dat Anne de administratieve taken van de centrale Zeeuwse cohortafdeling in de Veste in Goes ging doen. “Later mocht ik echt op de COVID-afdeling helpen met eten geven, praatje maken en alles wat je mag als je niet gediplomeerd bent. Ik heb nooit geweten waar ik na 20 jaar horeca terecht wilde komen. Totdat ik vanwege corona in de zorg terecht kwam.“

Hulp van een schoolvriendin

Door deze ervaring op de COVID-afdeling nam Anne de beslissing om verder te gaan in de zorg. “De horeca is eigenlijk net als de zorg: ook zorgen maar dan zonder de verzorgende taken. Maar ik had geen ervaring hoe ik deze switch moest aanpakken, om zonder ervaring of opleiding in de zorg te gaan werken.” Daarom vroeg ze hulp van een middelbare schoolvriendin, die in de zorg werkt. Haar jeugdvriendin raadde haar aan om contact op te nemen met het loopbaantraject Sterk in je werk, zorg voor jezelf.

Loopbaancoaching

Ondanks dat Anne wel ongeveer wist wat haar plannen in de zorg waren, wilde ze graag de hulp van de Sterk in je werk loopbaancoach: “Op de COVID-afdeling waren alleen ouderen, dat vond ik leuk. Ik wilde een opleiding doen waar ik in de toekomst wat mee kon doen, maar ik had geen idee welke opleiding ik precies nodig had.” Ze bekeek www.sterkinjewerk.nl website en meldde zich aan. Binnen 24 uur kreeg ze een reactie van de loopbaancoach in haar regio en ze maakten een afspraak. Anne hierover: “Bij Sterk in je werk was het allemaal netjes geregeld en leuk gedaan. Betrokken ook. Wat ik zelf een goede tip vond van de loopbaancoach was om gelijk te bellen bij het zien van een leuke vacature. Dat heb ik ook gedaan en het werkte want naast de Ter Weel Groep was ik ook als leerling aangenomen bij een andere zorginstelling. Ter Weel wilde me graag houden en ik kon daar snel beginnen met de opleiding. Omdat ik de organisatie al kende en het daar enorm naar mijn zin heb, koos ik voor Ter Weel.”

Ontmoeting met H.M. Koningin Máxima

Anne en drie anderen die ook een overstap naar zorg en welzijn maakten, mochten tijdens de Ontdekdezorg Week 2021 in gesprek met H.M. Koningin Máxima. “Een geweldige ervaring! En natuurlijk wel spannend. Ik was vereerd dat mijn verhaal was uitgekozen. Ik vond het ook heel leuk om te zien hoe ze betrokken is bij de zorg. Koningin Máxima vond het heel erg mooi dat ik uitgeleend was door mijn eigen werkgever en ze merkte daarom op dat mijn werkgever dus een goede relatie heeft met de zorg. En ze vond het grappig hoe dingen kunnen lopen en hoe blij ik nu met mijn overstap ben.”

Hoe nu verder?

In september kan Anne bij Ter Weel de opleiding doen voor Verzorgende IG Maatschappelijke Zorg vanuit Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg. “Ik werk nu al mee op de afdeling: ik geef nog geen medicatie en werk nog niet met de tillift maar er zijn genoeg taken die ik al wel mag doen. De opleiding duurt drie jaar maar je kunt deze ook versneld doen. Ik heb altijd weken van 65 uur gewerkt. Mijn contract in de zorg is 24 uur met 4 uur school. Straks heb ik mijn tijd nodig voor mijn studie. Vanwege het tekort in de horeca en omdat dit werk voor mij nu heel makkelijk is, werk ik tot de opleiding begint als zzp-er in de horeca. Maar de keuze voor de zorg is echt gemaakt.“

Makkelijker dan zelf uitzoeken

Op donderdag 8 juli heeft de 40.000e deelnemer zich aangemeld voor een traject van Sterk in je werk, zorg voor jezelf. Anne is een van die 40.000 mensen. Haar advies voor de mensen die nog twijfelen om zich aan te melden: “Ik zou zeggen doen! Het traject maakt het voor jezelf makkelijker dan dat je zelf alles moet uitzoeken. De loopbaancoach heeft goede ideeën waar je wat aan hebt. En het is helemaal vrijblijvend. Als ik had gezegd dat ik in de horeca wilde blijven, dan was het ook goed. Je zit nergens aan vast. Dat gevoel gaf de coach mij ook niet. Ik blijf in ieder geval in de zorg en ga elke dag met plezier naar mijn werk. Dit werk geeft me zoveel voldoening. In het begin is het allemaal spannend maar je rolt er vanzelf wel in. Ik kan het heel goed met de ouderen vinden. Ik had nooit gedacht dat ik het zo leuk zou vinden.”

Lees hier ook het verhaal van:

Christoffer, die een switch maakte van een band op Lowlands naar de gehandicaptenzorg.

Jolande, die in zorg en welzijn bleef werken maar van welzijn naar de zorg ging én met een hele andere functie en andere taken.

Wil je ook de hulp van een gratis loopbaancoach van Sterk in je werk? Meld je dan hier aan.