Christoffer: vanaf dag één voel ik me op mijn plek in de gehandicaptenzorg

Het besluit om een jaar lang op reis te gaan neemt niet iedereen. Zeker niet als dat betekent dat je je baan op moet zeggen, je huis aan vreemden moet verhuren en uit een veelgevraagde band (die o.a. op LowLands speelde) moet stappen. Maar Christoffer deed het. Dat jaar gaf voor hem de doorslag. Hij dacht er al langer over, maar nu was hij ervan overtuigd dat hij de switch naar een baan in zorg en welzijn wilde maken. Alleen, hoe doe je dat zonder ervaring of opleiding in die richting?

Per 1 maart, toen er nog geen sprake was van de coronacrisis, hadden Christoffer en zijn vrouw alles (huis, baan etc.) opgezegd. Maar snel daarna kwam de lockdown. “Het huis was verhuurd dus we zaten eerst drie maanden bij mijn schoonouders wat een hele goede ervaring was. Daarna konden we toch nog vier, vijf maanden reizen naar landen die veilig en open waren. We kwamen net op tijd terug voordat de volgende lockdown kwam. Anderhalve maand na thuiskomst pakte ik de cadeaukaart voor een gratis loopbaancoach van Sterk in je werk uit mijn bureaulade.”

Cadeaukaart voor traject Sterk in je werk

Die cadeaukaart had Christoffer al twee jaar in zijn laatje liggen: “Een van mijn beste vrienden had al heel vaak tegen mij gezegd dat de zorg iets voor mij was. Dat gevoel had ik zelf ook wel, maar ik wist gewoon niet hoe en wat. Om me te oriënteren kreeg ik die cadeaukaart van zijn vader, die in de zorg werkt. Maar ik had een hele leuke carrière in de muziek. Dat was mijn droom sinds het moment dat ik een gitaar in mijn handen kreeg. De zorg als volgende stap in mijn carrière had ik daarom voor me uit geschoven. Dat voelde nog als een te grote stap. Als ik die stap wilde maken, dan wilde ik er volledig voor gaan. Na mijn reis wist ik dat dit het moment was voor mijn grote switch en meldde ik me aan via de website.”

Ik voelde me gesteund die stap te nemen

“Vanaf mijn aanmelding op de website van Sterk in je werk, werd er meteen goed gereageerd en ik kreeg snel contact met mijn loopbaancoach. Ik twijfelde aan de ouderen- of gehandicaptenzorg maar na het coachgesprek ging ik toch voor de gehandicaptenzorg. Ik had zelf al geïnformeerd naar een BBL-traject bij Abrona, een organisatie die mensen ondersteunt met een verstandelijke beperking. De combinatie van werken en leren leek mij dé weg om de stap naar de zorg te maken. Om die combinatie goed georganiseerd te krijgen, heb ik echt veel gehad aan de loopbaancoach van Sterk in je werk, vooral aan de begeleiding bij mijn sollicitatiebrief en gesprek. Ik ging zekerder mijn sollicitatiegesprek in doordat ik samen met de loopbaancoach het gesprek oefende. Daardoor was ik voorbereid op vragen over waarom ik geschikt was voor de zorg. Wat mijn goede en ook slechte kanten waren. En wat ik te bieden heb aan mensen met een licht verstandelijke beperking. Omdat ik totaal geen ervaring in de zorg heb, was ik wel gespannen voor het gesprek. Het voelde als een sprong in het diepe, maar door de loopbaancoach voelde ik me gesteund om die stap te nemen. Dat is gelukt.”

Vanaf dag een dat ik op de werkvloer stond, was ik op mijn plek

Op donderdag 8 juli 2021 kreeg Sterk in je werk, zorg voor jezelf de 40.000e aanmelding binnen voor een traject van Sterk in je werk, zorg voor jezelf. Het gratis looptraject voor mensen die in zorg en welzijn willen (blijven) werken. Christoffer is een van de 40.000 mensen. Hij startte in december 2020 met een kort en gratis Sterk in je werk traject. Door zijn eigen inspanningen én met hulp van de Sterk in je werk coach kon hij in april meteen starten met een BBL-traject bij Abrona: de mbo4 opleiding persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg. Christoffer voelde zich vanaf dag één daar op zijn plek. Een wonder noemde hij het: “Ik ben op mijn werkplek nooit echt heel erg zenuwachtig of onzeker geweest. Dat was denk ik het teken dat ik iets doe waar ik goed ik ben.“ Voorlopig maakt Christoffer alleen nog muziek voor zichzelf . Dit is een nieuw hoofdstuk waar hij volledige focus op wil. “Ik kan muziek meenemen naar mijn werk. Maar ik vind het nu spannender om met cliënten muziek te maken dan voor een uitverkochte zaal te staan. Wie weet doe ik dat wel een keer.”

Lees hier ook het verhaal van:

Anne, die van de horeca een overstap maakte naar de ouderenzorg.

Jolande die toch in de sector bleef werken. Ze ging van een kantoorbaan bij een welzijnsorganisatie naar een baan als helpende in de ouderenzorg

Wil je ook de hulp van een gratis loopbaancoach van Sterk in je werk? Meld je dan hier aan.